Όταν κάποιος λέει «έχω υψηλό ζάχαρο», αυτό σημαίνει ότι οι τιμές της γλυκόζης στο αίμα του είναι υψηλές. Η γλυκόζη είναι μια ουσία που την παίρνουμε είτε αυτούσια από τις τροφές που περιέχουν τα λεγόμενα απλά σάκχαρα, όπως η κοινή ζάχαρη, ή προέρχεται από τη διάσπαση πιο σύνθετων υδατανθράκων, τους λεγόμενους ολιγοσακχαρίτες ή πολυσακχαρίτες.
Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι κάποιος που έχει υψηλό σάκχαρο ή και κάποιος που δεν έχει αλλά είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος ή έχει κάποιον στην οικογένειά του που έχει ή είχε σάκχαρο, θα πρέπει να προσέχει την ποσότητα της γλυκόζης που εισέρχεται μέσα από τη διατροφή στο αίμα του καθημερινά.
Με πολύ απλά λόγια δηλαδή θα πρέπει να αποφεύγει τις μεγάλες ποσότητες τροφίμων που περιέχουν ή μετατρέπονται σε γλυκόζη και αυτές είναι :
1) Ζάχαρη, μέλι, φρουκτόζη και άλλες γλυκαντικές ύλες (πλην γλυκαντικών που δεν επηρεάζουν το μεταβολισμό της γλυκόζης, όπως ασπαρτάμη, στέβια κ.α), καθώς επίσης και όλα τα γλυκά που τα περιέχουν.
2) Ψωμί ιδιαιτέρως λευκό, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, φρυγανιές, παξιμάδια και όλα τα αρτοσκευάσματα.
3) Σε μικρότερο βαθμό φρούτα. Τα φρούτα ναι μεν περιέχουν σάκχαρα και υδατάνθρακες, αλλά σε πιο πολύπλοκη μορφή, με αποτέλεσμα να μεν ανεβάζουν πολύ απότομα το σάκχαρό μας.
4) Λαχανικά. Όλα τα λαχανικά περιέχουν υδατάνθρακες. Έχουν όμως και πολλές ίνες , που εμποδίζουν επίσης την απότομη αύξηση του σακχάρου.
5) Όσπρια. Ναι μεν περιέχουν υδατάνθρακες αλλά έχουν και πρωτεΐνη και ίνες, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν πολύ το σάκχαρό μας.
Γενικότερα, λοιπόν, καλό είναι να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση ή ο συνδυασμός των ως άνω τροφών από άτομα που έχουν υψηλό σάκχαρο ή προδιάθεση για αυτό. Να προτιμώνται ολικής αλέσεως προϊόντα και πάντα να συνδυάζονται με κάποια ποσότητα πρωτεΐνης από κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, γάλα, τυρί ή γιαούρτι.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr