Μια συνήθης οδηγία που δίνουν οι γιατροί και οι διαιτολόγοι είναι προσέχετε τα γλυκά.
Για όσους όμως έχουν υψηλή πίεση υπάρχει ένα γλυκό που εκεί η επιστήμη όχι μόνο «κάνει τα στραβά μάτια», αλλά το συστήνει ανεπιφύλακτα.
Αυτό είναι το ταχίνι και ο χαλβάς από ταχίνι, γνωστός και ως χαλβάς «του μπακάλη».
Υπάρχουν σήμερα επιστημονικές μελέτες όπου βρέθηκε ότι το ταχίνι έχει μια ιδιότητα ευεργετική για την πίεσή μας. Περιέχει μια κατηγορία αντιοξειδωτικών, τις λεγόμενες λιγνάνες, οι οποίες βελτιώνουν σημαντικά την αγγειακή λειτουργία, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Δεν θα πρέπει ωστόσο να το παρακάνουμε, ιδίως άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε λιπαρά, καλά μεν αλλά λιπαρά, το ταχίνι μας δίνει πολλές θερμίδες. Για το λόγο αυτό, άτομα που προσέχουν το βάρος τους ή είναι σε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την ποσότητα που καταναλώνουν. Άλλωστε τόσο ο χαλβάς όσο και το ταχίνι λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λίπος προσφέρουν εύκολο κορεσμό, ακόμη και σε μικρή ποσότητα.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr