Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνοντας δίαιτα για να χάσουν βάρος ή προσπαθώντας απλά να μην πάρουν κιλά, επιλέγουν πολλά τρόφιμα ανάλογα με το χρώμα τους.
Προτιμάνε δηλαδή μαύρη από άσπρη ζάχαρη, λευκό αντί για κόκκινο κρασί, μαύρο αντί για λευκό ψωμί, πράσινο αντί για κόκκινο μήλο κ.α.
Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι σε καμία σχεδόν περίπτωση το χρώμα τους δεν σχετίζεται με τις θερμίδες που περιέχουν.
Οι διαφορές τους είναι ελάχιστες και το όφελος στα κιλά μας μηδαμινό. Παρολαυτά, υπάρχει διαφορά στην αξία και περιεκτικότητά τους σε επιμέρους συστατικά, όπως φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Έτσι, συνήθως τα χρωματιστά τρόφιμα (κόκκινα, πορτοκαλί) είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά πολυφαινόλες και καροτενοειδή και άρα και πιο υγιεινά.
Επίσης, τα σκούρα αρτοσκευάσματα και προϊόντα δημητριακών, όπως δημητριακά ολικής, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, παξιμάδια κ.α. είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, που εκτός των άλλων σχετίζονται με μια καλύτερη εντερική λειτουργία.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr