Οι διατροφικές συνήθειες μιας θηλάζουσας μητέρας παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς μπορούν να διαφοροποιήσουν τη γεύση και τη σύσταση του μητρικού γάλακτος, αλλά και
να επηρεάσουν την υγεία του βρέφους μέσω των ουσιών που «περνούν» σε αυτό. Πολλές μητέρες που θηλάζουν αναρωτιούνται εάν μπορούν να καταναλώσουν αλκοόλ και πόσο θα πρέπει αυτό να απέχει χρονικά από το θηλασμό.
Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε πως το αλκοόλ δεν «απαγορεύεται» κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αλλά εάν η μητέρα επιλέξει να το καταναλώσει, θα πρέπει να το κάνει περιστασιακά και σε περιορισμένη ποσότητα. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ, της τάξεως του ενός με δύο ποτά, μία με δύο φορές την εβδομάδα, δεν επιδρά αρνητικά στην υγεία του βρέφους. Ωστόσο, έχει φανεί ότι το αλκοόλ μπορεί να ελαττώσει την ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος ή την κατανάλωσή του από το βρέφος, λόγω μεταβολής στη γεύση του.
Επομένως, εάν μια θηλάζουσα μητέρα δε μπορεί να αποφύγει πλήρως το αλκοόλ, καλό θα ήταν να περιοριστεί σε ένα ποτό, μία με δύο φορές την εβδομάδα. Ακόμη, είναι σημαντικό το αλκοόλ να καταναλωθεί τουλάχιστον δύο ώρες πριν το θηλασμό ώστε να μεσολαβήσει ο απαραίτητος χρόνος για να μειωθούν στο ελάχιστο τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα και το μητρικό γάλα.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr