Το αλκοόλ αποτελεί για αρκετούς ανθρώπους ένα μέσο εκδήλωσης της κοινωνικότητάς τους.
Ωστόσο από καθαρά διατροφική άποψη μπορεί να φορτώσει τον οργανισμό μας αρκετές θερμίδες, καθώς ένα γραμμάριο αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες. Ενδεικτικά οι θερμίδες των αλκοολούχων ποτών έχουν ως εξής:
• Μπύρα (330 ml): 150 θερμίδες
• Κρασί ξηρό (120 ml): 100 θερμίδες
• Ουίσκι, τζιν, βότκα, ρούμι (δόση 45 ml) : 150 θερμίδες
• Σφηνάκι (45 ml): 100 θερμίδες
• Κοκτέιλ: 200 θερμίδες
Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι μια βραδινή έξοδος η οποία θα συνοδεύεται με κατανάλωση 2 ποτών, μπορεί να μας προμηθεύσει τις θερμίδες που θα προσλαμβάναμε από ένα μικρό γεύμα. Αν συνυπολογίσει κανείς και τα παρελκόμενα, πατατάκια, ξηρούς καρπούς κ.λ.π., τότε μιλάμε σχεδόν για ένα κανονικό γεύμα, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να έχουμε φάει φαγητό. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, πρωτίστως από άτομα που προσέχουν το βάρους τους και βρίσκονται σε μια διαδικασία απώλειας. Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένες χρήσιμες και χρηστικές συμβουλές που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ στα πλαίσια μίας δίαιτας.
• Αν είστε λάτρης της μπίρας αντί για κανονική μπύρα επιλέξτε μία χωρίς αλκοόλ.
• Αραιώστε το κρασί σας με λίγο πάγο ή λίγη σόδα.
•Αποφύγετε να προσθέσετε αναψυκτικό ή προσθέστε ένα τύπου light στο ουίσκι σας .
• Προσοχή στα κοκτέιλ που περιέχουν ζάχαρη. Επιλέξτε πιο καθαρά ποτά όπως ένα ποτήρι κρασί ή μια μικρή μπίρα ή ένα ουίσκι με πάγο.
• Φροντίζετε να πίνετε πάντα με γεμάτο στομάχι.
• Προσοχή στα παρελκόμενα. Προτιμήστε λαχανικά (αγγουράκια, καροτάκια, ελιές) από ξηρούς καρπούς και πατατάκια.
Από το Χάρη Γεωργακάκη
Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο
Διευθυντή επιστημονικής ομάδας και διατροφικού portal Νέα Διατροφής