Η περίοδος των εορτών χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ.
Από τις αρχές Δεκεμβρίου, με τις πολλές ονομαστικές εορτές μέχρι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, οπότε και το γλέντι κορυφώνεται, τα ποτά δίνουν και παίρνουν. Ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ εκτός από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλεί, μπορεί να είναι και μια από τις βασικές αιτίες για να απογειωθεί η ζυγαριά. Τίθεται λοιπόν ένα βασικό ερώτημα : «Τι και πόσο μπορούμε να πιούμε στις γιορτές ; ».
Αυτό που καταρχήν θα πούμε είναι ότι το αλκοόλ έχει θερμίδες και μάλιστα πολλές. Ανεξάρτητα από το χρώμα του ποτού, ένα γραμμάριο αλκοόλ θα μας δώσει εφτά θερμίδες. Αυτές φυσικά δεν είναι ίδιες για όλα τα αλκοολούχα, αλλά εξαρτώνται από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ ενός ποτού. Έτσι υπάρχουν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ όπως η μπίρα, που μπορεί να κυμαίνεται από 0 μέχρι 12 % (σε πολύ δυνατές μπίρες), το κρασί με περιεκτικότητα περίπου 12 % και ποτά με πιο υψηλή περιεκτικότητα όπως το ουίσκι και η βότκα με πάνω από 40 % αλκοόλ. Επειδή όμως η ποσότητα είναι αυτή που μετράει και η μπίρα δεν πίνεται σε κολονάτο ποτήρι, η καλύτερη επιλογή είναι το κρασί.
Επίσης, σημαντικό ρόλο στο θερμιδικό παίζει και το τί άλλο περιέχει ένα ποτό Η προσθήκη για παράδειγμα ζάχαρης, αναψυκτικού, χυμού. σίγουρα ανεβάζει τις θερμίδες ενός ποτού. Για το λόγο αυτό προτιμάμε το ποτό μας όσο πιο σκέτο γίνεται ή με προσθήκη σόδας ή light αναψυκτικού.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται επίσης στα παρελκόμενα. Τα πατατάκια και τα ξηροκάρπια που συνοδεύετε το ποτό σας μπορεί να αποτελέσουν και μικρό γεύμα. Αντί αυτών , αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, προτιμείστε κομμένα λαχανικά, όπως καροτάκια και αγγουράκια.
Αυτό όμως που βασικά πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι τελικά η ποσότητα μετράει. Με δεδομένο το γεγονός ότι στα εορταστικά τραπέζια θα πιείτε, μείνετε στα 1 – 2 ποτήρια κρασί ανά γεύμα.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr