Έστω και μικρή αύξηση του σωματικού βάρους, της τάξης των περίπου 2,5 κιλών, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης,
σύμφωνα με νεα ερευνητικά δεδομένα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας. Οι αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η μεγάλη αύξηση του βάρους στην υγεία είναι πλέον γνωστές, ωστόσο οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν με ποιο τρόπο επηρεάζει την υγεία μια μικρή πρόσληψη βάρους, περίπου 2,5 έως 5 κιλών.
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 16 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18-48 ετών. Σε διάστημα 8 εβδομάδων, οι εθελοντές αύξησαν την ημερήσια ενεργειακή τους πρόσληψη, με σκοπό την αύξηση του σωματικού τους βάρους κατά 5%. Τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, καθώς και άλλοι μεταβολικοί δείκτες καταγράφηκαν επί ένα 24-ωρο, κατά την έναρξη της περιόδου των 8 εβδομάδων και μετά την ολοκλήρωσή της.
Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψε ότι τα άτομα που αύξησαν το σωματικό τους βάρος εμφάνισαν υψηλότερη συστολική πίεση κατά περίπου μισή μονάδα, ενώ οι εθελοντές που πήραν περισσότερο βάρος στην περιοχή της κοιλιακής χώρας, παρουσίασαν και τη μεγαλύτερη αύξηση στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Από την άλλη, δεν παρατηρήθηκαν μεταβολές στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, ινσουλίνης και γλυκόζης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης φαίνεται να σχετίζεται ειδικά με την αύξηση του ενδοκοιλιακού λίπους, γεγονός που υποδεικνύει ότι υγιή άτομα που έχουν την τάση να προσλαμβάνουν βάρος στην περιοχή της κοιλιάς, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Τέλος, καταλήγουν στο ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά, καθώς μια αύξηση του βάρους κατά 2,5-5 κιλά είναι κάτι που πολλοί θεωρούν φυσιολογικό σε περιόδους όπως οι διακοπές ή τα φοιτητικά χρόνια, ωστόσο δε θα πρέπει να αγνοούν τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην υγεία.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr