Υλικά
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο όσο γίνεται άπαχο
1 μέτριο κρεμμύδι πολτοποιημένο
½ κιλό ψίχα από ψωμί (2-3 ημερών)
μουλιασμένο στο νερό, στραγγισμένο και τριμμένο με το χέρι σε μικρά κομματάκια
1 αυγό
6 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
Αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
¾ φλιτζανιού νιφάδες βρώμης
Χυμό από 1 ½ λεμόνι
½ φλιτζάνι μουστάρδα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ψωμί, το αυγό, τα 3 κουταλάκια ρίγανη, το ξύδι, το μισό ελαιόλαδο, τη βρώμη, αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ, ώστε να γίνει μια ομοιογενής ζύμη. Ζυμώνουμε σε μπιφτέκια μέτριου μεγέθους και τα τοποθετούμε σε ταψί. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, την υπόλοιπη ρίγανη και το χυμό από το λεμόνι. Περιχύνουμε τα μπιφτέκια μας, προσθέτουμε και περίπου 2 ποτήρια νερό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα. Είναι σημαντικό να τοποθετήσουμε τα μπιφτέκια σε ταψί το οποίο τα χωράει χωρίς να περισσεύει πολύς κενός χώρος, ώστε τα υγρά να καλύψουν τα μπιφτέκια κατά τα ¾. Μόλις τα μπιφτέκια ροδίσουν από τη μία πλευρά τα γυρίζουμε προσεκτικά και συμπληρώνουμε λίγο ακόμη νερό (περίπου 1 ποτήρι), ή αν θέλουμε περισσότερη γεύση διαλύουμε ακόμη 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα στο νερό και περιχύνουμε. Μόλις ροδίσουν ελαφρά και από την άλλη πλευρά είναι έτοιμα.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr