Υλικά
600γρ ελαιόλαδο
½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
½ ποτήρι σιμιγδάλι
250γρ ζάχαρη
1 κ.γ. σόδα
½ ποτήρι του κρασιού αρωματισμένο νερό από κανελογαρύφαλλα βρασμένα
½ ποτήρι του κρασιού κονιάκ
Ξ ύσμα πορτοκαλιού
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις τόσο ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη
Για το μέλωμα
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
2 ποτήρια μέλι
Καρυδόψιχα αλεσμένη
Κανέλα
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για να αρχίσει να λιώνει. Προσθέτουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε μέσα στη ζύμη μας. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βρασμένο νερό από τα κανελογαρύφαλλα , ανακατεύουμε καλά και τα μετά ρίχνουμε στη ζύμη μα και τα υπόλοιπα υλικά (σιμιγδάλι, ξύσμα πορτοκαλιού, κονιάκ) και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ώστε να δημιουργηθεί μια πολύ μαλακή ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο μέγεθος που θέλουμε, τα τοποθετούμε στο ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα. Όταν κρυώσουν ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας μόνο για λίγα δευτερόλεπτα τη ζάχαρη, το νερό και το μέλι. Ρίχνουμε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι (το έχουμε αποσύρει από τη φωτιά) και τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά να τραβήξουν μέσα το σιρόπι. Τα βγάζουμε, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με αρκετή κανέλα και με τα καρύδια.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr