Νέα μελέτη δείχνει ότι ο χρόνος που αφιερώνουν οι γονείς στην προετοιμασία φαγητού στο σπίτι, μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών εκτός σπιτιού και συγκεκριμένα ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο μαγείρεμα, τείνουν να επιλέγουν πιο υγιεινά τρόφιμα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 61 παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών μαζί με τους γονείς τους. Κάθε οικογένεια επισκέφθηκε το εργαστήριο δύο φορές, όπου τα παιδιά δοκίμασαν ποικιλία τροφίμων, δήλωσαν πόσο τους αρέσουν και στη συνέχεια τους δόθηκε απεριόριστη πρόσβαση στα τρόφιμα αυτά, χωρίς να υπάρχει επίβλεψη ή αλληλεπίδραση με τους γονείς.
Τα τρόφιμα περιλάμβαναν επιλογές υψηλού ενεργειακού περιεχομένου, όπως κοτομπουκιές ή μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας, αλλά και πιο υγιεινές επιλογές όπως σταφύλια και μπρόκολο. Επιπλέον οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το διατροφικό περιβάλλον του σπιτιού, τις διατροφικές προτιμήσεις και συνήθειες του παιδιού τους, καθώς και το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο της οικογένειας.
Μεταξύ των κυριότερων ευρημάτων της μελέτης, βρέθηκε ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς δήλωσαν ότι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο μαγείρεμα στο σπίτι, επέλεξαν να καταναλώσουν τρόφιμα χαμηλότερης ενεργειακής πυκνότητας σε σύγκριση με τα παιδιά των οποίων οι γονείς δήλωσαν λιγότερο χρόνο προετοιμασίας φαγητού.
Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, φαίνεται ότι η συμπεριφορά των γονέων σχετικά με την προετοιμασία φαγητού στο σπίτι θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις διατροφικές επιλογές των παιδιών, ακόμη και εκτός σπιτιού. Σύμφωνα με τους ερευνητές απαιτούνται επιπλέον μελέτες προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο η αύξηση της ενασχόλησης των γονέων με το μαγείρεμα μπορεί να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr