Ο καφές αποτελεί ένα ρόφημα καθημερινής κατανάλωσης. Πολλοί είναι εκείνοι που διστάζουν να τον καταναλώσουν, από φόβο και μόνο μήπως τους πειράξει στο στομάχι.
Ιδιαιτέρως για είδη καφέ όπως ο στιγμιαίος ακούγονται πολλά μυθεύματα, τα οποία είναι σημαντικό να διερευνώνται.
Προς την κατεύθυνση αυτή εκπονήθηκε στη χώρα μας μια πολύ σημαντική μελέτη από το τμήμα Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, όπου και διερευνήθηκε η επίδραση που έχουν διάφοροι τύποι καφέ – ένας εκ των οποίων και ο κρύος στιγμιαίος καφές – στο γαστρεντερικό σύστημα, την πίεση και το στρες. Από τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης φάνηκε ότι η κατανάλωση καφέ δε συσχετίστηκε με γαστρεντερικά συμπτώματα ή αυτοαναφερόμενο στρες, καταρρίπτοντας έτσι το μύθο ότι ο καφές και ιδιαίτερα ο κρύος στιγμιαίος προκαλεί προβλήματα στο στομάχι, σε ανθρώπους φυσικά που δεν πάσχουν από γαστρεντερικά νοσήματα.
Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για άτομα με βεβαιωμένη πάθηση, όπως έλκος στομάχου, γαστρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή κάποια άλλη νόσο του στομάχου, τον πρώτο λόγο έχει ο θεράπων ιατρός σε συνεργασία με εξειδικευμένο κλινικό διαιτολόγο, για να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες σε σχέση με τα τρόφιμα και τα ροφήματα που πρέπει να καταναλώνονται.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr