Είναι γνωστό ότι η αυξημένη πρόσληψη νατρίου, που αποτελεί συστατικό του αλατιού, μέσω της διατροφής μας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ωστόσο ότι η δίαιτα Δυτικού τύπου οδηγεί συνήθως σε υψηλή πρόσληψη νατρίου, η οποία μάλιστα είναι σχεδόν τριπλάσια από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.
Σε γενικές γραμμές το νάτριο βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στα ζωικά τρόφιμα σε σχέση με τα φυτικά τρόφιμα.
Επιπρόσθετα, το νάτριο «κρύβεται» μέσα σε πολλά –υγιεινά ή λιγότερο υγιεινά- τρόφιμα όπως τα εξής:
– Αλάτι (επιτραπέζιο, μαγειρικό)
– Ψωμί, φρυγανιές, κράκερ
– Τυριά (π.χ. φέτα)
– Κρέας και αλλαντικά
– Αλμυρά σνακ (π.χ. μπισκότα, αλατισμένοι ξηροί καρποί, πατατάκια κλπ)
– Προπαρασκευασμένα, συσκευασμένα ή έτοιμα γεύματα (τύπου φαστ φουντ, κονσέρβες κλπ)
– Παστά τρόφιμα
Μία πολύ πρακτική τακτική για την αναγνώριση των τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και για τον έλεγχο της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου είναι η ανάγνωση της ετικέτας των τροφίμων όπου αναφέρεται η περιεκτικότητα του εκάστοτε τροφίμου σε νάτριο ή/και σε αλάτι. Επίσης, συστήνεται η αποφυγή χρήσης επιτραπέζιου αλατιού, ενώ και η χρήση φυτικών τροφίμων (π.χ. φρούτων και λαχανικών) στο ημερήσιο διαιτολόγιο είναι μία ακόμα αποτελεσματική λύση για τον περιορισμό της υψηλής πρόσληψης νατρίου.
Από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr