Το μαγείρεμα, είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία στην προσπάθεια απώλειας βάρους, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε και να ελέγξουμε το είδος και την ποσότητα των συστατικών που προστίθενται στο γεύμα που θα καταναλώσουμε, καθορίζοντας έτσι και το θερμιδικό του περιεχόμενο.
Ωστόσο, ορισμένες συνήθειες και τεχνικές που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μπορεί να διαφοροποιήσουν, φαινομενικά ελάχιστα, αλλά ουσιαστικά σημαντικά τις θερμίδες του πιάτου, περιορίζοντας έτσι το θερμιδικό έλλειμμα που προσπαθούμε να πετύχουμε με τη δίαιτα.
Παρακάτω λοιπόν, θα βρείτε μερικές από τις μαγειρικές συνήθειες που μπορεί να «σαμποτάρουν» μια δίαιτα:
«Παράπεσε» λίγο το λάδι: Το ελαιόλαδο, αλλά και οι υπόλοιπες λιπαρές ύλες (φυτικά έλαια, μαργαρίνη, βούτυρο) είναι τρόφιμα με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, καθώς περιέχουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Κατ’ επέκταση, μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο αποδίδει 135 θερμίδες, περίπου όσες αποδίδουν δύο μέτρια φρούτα! Εάν λοιπόν το ελαιόλαδο προστεθεί στο φαγητό «με το μάτι» και χωρίς να μετρηθεί, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καταναλώσετε περισσότερο απ’ όσο περιγράφει η δίαιτά σας, και στην προκειμένη περίπτωση μια κουταλιά παραπάνω, μετράει…
Εκτίμηση ποσότητας υλικών: Πολύ συχνά, και ειδικότερα αν έχετε ακολουθήσει αρκετές δίαιτες, ενδεχομένως να πιστεύετε ότι έχετε αποκτήσει εμπειρία και μπορείτε να εκτιμήσετε τις ποσότητες των υλικών χωρίς να χρησιμοποιήσετε κάποια μεζούρα ή κούπα. Ωστόσο, ακόμη κι αν θεωρείτε ότι γνωρίζετε πόσο περίπου είναι για παράδειγμα ένα φλιτζάνι ρύζι, ή μακαρόνια, θα ήταν καλό να αφιερώσετε λίγο παραπάνω χρόνο για να το μετρήσετε, καθώς σε τέτοια τρόφιμα, λίγη παραπάνω ποσότητα μπορεί να σας βγάλει «εκτός προϋπολογισμού». Μια μικρή ζυγαριά τροφίμων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθειά σας.
Συχνές δοκιμές και «τσιμπολόγημα»: Όταν μαγειρεύετε, είναι φυσικό ότι θα δοκιμάσετε το φαγητό σε διάφορα στάδια της παρασκευής του, προκειμένου να ελέγξετε αν είναι σχεδόν έτοιμο, ή αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή κάποιο άλλο υλικό. Ακόμη, ίσως να «τσιμπήσετε» 2-3 αμύγδαλα ή καρύδια όταν ετοιμάζετε μια σαλάτα ή μια μπουκιά τυρί από το κομμάτι που θα τρίψετε για το φαγητό. Αυτές οι φαινομενικά ασήμαντες ποσότητες φαγητού, μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, ανάλογα με το είδος και την ποσότητα του τροφίμου που δοκιμάζετε ή «τσιμπάτε». Μια καλή πρακτική είναι να αποφεύγετε το μαγείρεμα με άδειο στομάχι. Φροντίστε να έχετε καταναλώσει ένα ελαφρύ σνακ ώστε να μην αισθάνεστε πεινασμένοι. Έτσι, θα μπορείτε να αντισταθείτε πιο εύκολα στο «τσιμπολόγημα».
Η συνταγή «κατά γράμμα»: Είδατε μια συνταγή σε κάποιο περιοδικό και θέλετε να τη δοκιμάσετε; Δεν είναι απαραίτητο να την εκτελέσετε με απόλυτη ακρίβεια! Πολύ συχνά το να τροποποιήσετε κάποια από τα υλικά ή τις ποσότητες της συνταγής μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί το γευστικό αποτέλεσμα. Αν για παράδειγμα η συνταγή περιέχει γάλα ή κρέμα γάλακτος, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τα αντίστοιχα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, ή δοκιμάστε να προσθέσετε μικρότερη ποσότητα ελαιολάδου. Μπορείτε να σημειώσετε τις αλλαγές που κάνατε στη συνταγή ώστε, ανάλογα με το αποτέλεσμα, να τις προσαρμόσετε την επόμενη φορά.
Σύνολο μερίδων: Όταν μαγειρεύετε για πολλά άτομα, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τα υλικά σε ποσότητες αντίστοιχες των μερίδων που χρειάζεστε, αντί να μαγειρέψετε απλά πολύ φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο, δε θα «παρασυρθείτε» στο να καταναλώσετε μεγαλύτερη μερίδα. Εάν ωστόσο περισσέψει φαγητό, μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο σας για την επόμενη μέρα. Απλά κρατήστε το μακριά από το τραπέζι μέχρι να ολοκληρώσετε το γεύμα σας, ώστε να μη μπείτε στον πειρασμό να βάλετε λίγο ακόμα.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr