Τα κεράσια αποτελούν χαρακτηριστικό φρούτο του καλοκαιριού, ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας. Σύμφωνα με τους Αρχαίους Έλληνες, τόπος προέλευσης των κερασιών ήταν η πόλη Κερασούντα στον Εύξεινο Πόντο.
Σήμερα, παράγονται κυρίως στην Ευρώπη και τη Δυτική Ασία, ενώ τα ελληνικής παραγωγής κεράσια, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας.
Τα κεράσια συνδυάζουν την υψηλή διατροφική αξία με το χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο, καθώς μια μερίδα 100 γραμμαρίων (περίπου 15 κεράσια) αποδίδει γύρω στις 60 θερμίδες, ενώ παράλληλα παρέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών, που προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου, και είναι καλή πηγή καλίου το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και βιταμίνης C που ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού.
Επιπλέον, τα κεράσια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, χημικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που φαίνεται ότι δρουν προστατευτικά ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Τέλος, περιέχουν υψηλή συγκέντρωση μελατονίνης, ορμόνης που προάγει τον ύπνο κι έχει συσχετιστεί με την αντιμετώπιση της αϋπνίας, ενώ ο χαμηλός γλυκαιμικός τους δείκτης τα καθιστά μια καλή επιλογή φρούτου για άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.
Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr