Η αντίληψη αυτή κυκλοφορεί ευρύτατα, καθώς για πολλούς τα ολικής αλέσεως ζυμαρικά είναι «καθαγιασμένα» θερμιδικά και έτσι μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα ή έστω σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει. Μπορεί τα ολικής αλέσεως προϊόντα να έχουν μεγαλύτερο ποσό φυτικών ινών και πολλές φορές και κάποιων βιταμινών, όπως οι βιταμίνες συμπλέγματος Β.
Κατά συνέπεια ίσως να μας χορταίνουν λίγο καλύτερα και να μην πεινάμε πολύ γρήγορα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση οι θερμίδες τους δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από τα λευκά ζυμαρικά, άρα η υπερκατανάλωσή τους με τη δήθεν ταμπέλα του πιο διαιτητικού μπορεί να επιφέρει και αντίθετα αποτελέσματα στο βάρος μας. Κατά συνέπεια λέμε ναι στην ολική άλεση και στα ζυμαρικά αλλά όχι ως πιο διαιτητικά αλλά πιο υγιεινά.
Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονικός Διευθυντής neadiatrofis.gr