Μιλάμε για τη μαγειρική σόδα. Πρόκειται για ένα αλκαλικό άλας που καθυστερεί τη μυϊκή κόπωση, εξουδετερώνοντας την περίσσεια των κατιόντων Η+ (ένδο-κυτταρική οξέωση), λόγω συσσώρευσης γαλακτικού οξέος, μεγιστοποιώντας έτσι την παραγωγή δύναμης και παρατείνοντας το χρόνο, έως την εξάντληση.
Σε ποια αθλήματα φαίνεται να βοηθά :
1. Σε αθλήματα υψηλής έντασης που διαρκούν (1min-7min) – τρέξιμο (100m-400m), κολύμβηση (100m-400m)
2. Σε αθλήματα αυξημένης έντασης που διαρκούν από 30min έως 60min – κυρίως sports ταχύτητας και δύναμης
3. Σε αθλήματα που περιλαμβάνουν μικρά χρονικά διαστήματα, μέγιστης δύναμης και ταχύτητας, ενώ μεσολαβούν μικρά διαλείμματα ανάπαυσης – επαναλαμβανόμενα ποδηλατικά sprint
4. Σε αθλήματα παρατεταμένης διαλειμματικής άσκησης – ποδόσφαιρο, basket)
Σύσταση δοσολογίας : 300 mg / kg σωματικού βάρους, περίπου 90 min, πριν από την άσκηση
Οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία μπορεί να αφορούν κυρίως γαστρεντερικές διαταραχές, ωστόσο σε κάθε περίπτωση πριν προβείτε στη χρήση της, για λόγους φυσικά εκτός μαγειρέματος, απαραίτητη είναι η καθοδήγηση του ειδικού.
Μακρυλλός Μιχάλης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονικός Συνεργάτης neadiatrofis.gr