Η κατανάλωση αλκοόλ συνοδεύει συχνά τα γεύματά μας σε στιγμές απόλαυσης και χαλάρωσης μαζί με ευχάριστη παρέα.Πώς όμως η κατανάλωση οινοπνεύματος επιδρά στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα μας;
Η μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης στο πλάσμα μέσω όχι πλήρως τεκμηριωμένων μηχανισμών. Η επίδραση αυτή βελτιώνει το προφίλ του αθηρογενετικού κινδύνου και πιθανά εμπλέκεται στη μείωση της καρδιαγγειακής και ολικής θνησιμότητας που παρατηρείται στους λεγόμενους μέτριους πότες.
Μάλιστα, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε σχέση με τα υπόλοιπα οινοπνευματώδη φαίνεται να είναι περισσότερο ευεργετική, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας αυτού σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους.
Από την άλλη μεριά, η κατανάλωση οινοπνεύματος έχει συσχετιστεί με αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Η επίδραση αυτή παρατηρείται κυρίως σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα και σε άτομα που καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ σε σχέση με τις προβλεπόμενες συστάσεις, οι οποίες ορίζουν ότι ενήλικοι άνδρες μπορούν να καταναλώνουν καθημερινά 2-3 ισοδύναμα αλκοόλ, ποσότητα που ορίζεται στα 1-2 ισοδύναμα για τις γυναίκες.
Το αλκοόλ φαίνεται να επάγει την επανεστεροποίηση των ελεύθερων λιπαρών οξέων στο πλάσμα και την απέκκριση των VLDL από το ήπαρ, με παράλληλη μείωση της απομάκρυνσης αυτών από την αιματική κυκλοφορία οδηγώντας τελικά σε αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι για άλλη μια φορά η δόση κάνει το δηλητήριο …
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr