Πως να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό σαπούνι από ελαιόλαδο!

Το ελαιόλαδο, το μυστικό της μακροζωίας των Ελλήνων, κατείχε την πρώτη θέση ως γιατρικό κατά την αρχαιότητα για τις ασθένειες του δέρματος.

Στον ιπποκράτειο κώδικα διαβάζουμε πάνω από 60 φαρμακευτικές χρήσεις. Από την αρχαιότητα είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο στη διατροφή μας είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία κάθε οργανισμού.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεραπευτές χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο για να επουλώσουν πληγές, για να θεραπεύσουν την αϋπνία, τη ναυτία, τη χολέρα.Επίσης το χρησιμοποιούσαν για να ενυδατώσουν και να μαλακώσουν το δέρμα τους ή το έβαζαν στα μαλλιά τους για να είναι υγιή και λαμπερά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους σας προτείνουμε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό σαπούνι χωρίς χημικά πρόσθετα  και να προσφέρεται στον εαυτό σας και στην οικογένεια σας όλες τις ευργετικές του ιδιότητες.

Για το σαπούνι από ελαιόλαδο θα χρειαστείτε ελαιόλαδο (φαγώσιμο ή πυρηνέλαιο, το οποίο θα βρείτε επίσης στα σούπερ μάρκετ), βάση νατρίου ή καυστικό νάτριο (που θα βρείτε σε μαγαζιά με χημικά, π.χ. με χρώματα και κόλες) και νερό (ιδανικά απιονισμένο, π.χ. νερό για σίδερο που θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ, ή νερό που έχετε βράσει για δέκα λεπτά στο οποίο μπορείτε να ρίξετε κάποια βότανα για καλύτερη υφή).

Εκτέλεση

1. Οι αναλογίες των συστατικών πρέπει να είναι οι εξής: Το 30% ελαιόλαδου να είναι νερό και το 14% καυστικό νάτριο. Δηλαδή, σε ένα λίτρο λαδιού το 14% του 1.000 να είναι καυστικό νάτριο και το 30-32% να είναι νερό.

2. Στο κρύο νερό διαλύουμε την ποσότητα του καυστικού νατρίου. Το νερό πρέπει να είναι κρύο γιατί όταν θα προστεθεί σε αυτό το καυστικό νάτριο η θερμοκρασία του θα ανέβει πολύ, μπορεί να φτάσει και τους 100 βαθμούς. Έπειτα, το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να επανέλθει σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου.

3. Στη συνέχεια ρίχνουμε το παραπάνω μείγμα σε κατσαρόλα στην οποία έχουμε βάλει το ελαιόλαδο ανακατεύονται συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για μία με μιάμιση ώρα για να μην πήξει το μείγμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η υφή του να γίνει σαν πουρές, να αφήνει δηλαδή κάποια ίχνη. Αν δούμε ότι το μείγμα δεν πήζει μπορούμε να ανάψουμε ελάχιστα το μάτι της κουζίνας (στο 1), πάνω στο οποίο θα τοποθετήσουμε την κατσαρόλα. Για μεγαλύτερη ταχύτητα μπορούμε να ανακατέψουμε το μείγμα σε μπλέντερ.

4. Όταν πλέον θα έχει πήξει καλά, ρίχνουμε το μείγμα σε ανοξείδωτο ταψί, στο οποίο είτε έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί είτε έχουμε αλείψει με λάδι.

5. Σκεπάζουμε το ταψί με κουβέρτες, για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του, και το αφήνουμε για 24 έως 36 ώρες σε μέρος ήσυχο, π.χ. κάτω από ένα κρεβάτι. Το μίγμα θα αρχίσει σιγά-σιγά να πήζει, σαν τυρί.

6. Στην συνέχεια, αν πιάνοντάς το έχει γίνει σκληρό όσο το βούτυρο όταν βγαίνει από το ψυγείο, προσπαθούμε να το κόψουμε σε ομοιόμορφα σχήματα.

7. Αφήνουμε ξανά τα σαπούνια πλέον που έχουν δημιουργηθεί για τουλάχιστον 40 ημέρες σε περιβάλλον που αερίζεται, χωρίς υγρασία (γι’αυτό ιδανικές εποχές για να φτιάξει κανείς σαπούνι είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο). Μετά από αυτό το διάστημα το σαπούνι μας θα είναι έτοιμο για να το χρησιμοποιήσουμε.

Tip1: Είναι πολύ σημαντικό όλα τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι ανοξείδωτα και όλες οι κουτάλες ξύλινες.

Tip2: Στην παραπάνω συνταγή μπορούν να προστεθούν έλαια, π.χ. αμυγδαλέλαιο για καλλυντικό, δαφνέλαιο για την τριχόπτωση, ή λάδι καριτέ για ενυδάτωση, καθώς και αρώματα και βιταμίνες. Υπάρχουν αμέτρητες εναλλακτικές και άπειρα περιθώρια για να φτιάξετε το σαπούνι που προτιμάτε. Σε κάθε περίπτωση τα επιπλέον υλικά θα πρέπει να προστεθούν στο στάδιο που ανακατεύουμε το μίγμα για να γίνει σαν πουρές.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr