Είναι σήμερα ευρύτερα παραδεκτό ότι μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί τη βάση για να έχουμε καλή υγεία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα σημαντικό ποσοστό νοσημάτων όπως καρδιαγγειακά, διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου κ.α., μπορούν να προληφθούν έχοντας σωστές διατροφικές συνήθειες.
Σωστή διατροφή σημαίνει προσαρμογή της καθημερινής σας δραστηριότητας σε ένα ευρύτερο και υγιεινό διατροφικό πλαίσιο, με βάση πάντα της προσωπικές σας διαιτητικές προτιμήσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να γνωρίζετε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τρώτε σωστά και να παραμένετε υγιείς.
Τρώτε πάντα ένα καλό πρωινό στο σπίτι. Το πρωινό αποτελεί ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου, καθώς παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά.
Εντάξτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο μικρά ενδιάμεσα γεύματα, που θα σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερο έλεγχο των κυρίως γευμάτων (όπως φρούτα, μπάρες δημητριακών, γαλακτοκομικά, ελαφριά σάντουιτς με ζαμπόν γαλοπούλας, 1 κομμάτι σπιτική πίτα ή σπιτικό κέικ).
Προσπαθήστε το κυρίως γεύμα να μην είναι αργά μέσα στην ημέρα και να είναι πλήρες. Πάντα να συνοδεύετε με λαχανικά και να περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό), υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, λαδερά), λίπος (κυρίως ελαιόλαδο).
Προτιμήστε άπαχο κρέας όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι αντί για κόκκινο κρέας.
Το κόκκινο κρέας δεν θα πρέπει να καταναλώνεται πάνω από 1- 2 φορές το μήνα.
Καταναλώνεται τουλάχιστον 2 – 3 φορές την εβδομάδα όσπρια και λαδερά φαγητά.
Καταναλώνεται τουλάχιστον 2 – 3 φρούτα ή ένα ποτήρι φρέσκο χυμό ημερησίως.
Να υπάρχει πάντα σαλάτα σε κάθε κυρίως γεύμα.
Μην ξαπλώνετε μετά τα γεύματά σας. Χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον 1 ½ με 2 ώρες αφότου έχετε φάει.
Πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον 8 -10 ποτήρια ημερησίως.
Καταναλώνεται τουλάχιστον 2 – 3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως (1 μερίδα = 1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 1 μικρό κομμάτι τυρί)
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr