Η σαρδέλα αποτελεί μια χαρακτηριστική θαλασσινή γεύση της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Η σαρδέλα ήταν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές ψάρι ήδη από την εποχή του Ναπολέοντος, και μάλιστα αποτέλεσε το πρώτο ψάρι που κονσερβοποιήθηκε.
Το δυναμικό ‘came back’ της οφείλεται στις ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες που της έχουν αποδοθεί λόγω της αξιόλογης σύστασής της σε θρεπτικά συστατικά. Βάζοντας την λοιπόν στο διατροφικό μικροσκόπιο, η σαρδέλα αποτελεί άριστη πηγή βιταμίνης B12, ενώ επίσης είναι πλούσια πηγή σε ω-3 λιπαρά οξέα, σελήνιο, φωσφόρο, ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Β3.
Μεταξύ των ευεργετικών επιδράσεών της είναι η προαγωγή της υγείας της καρδιάς, καθώς αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες πηγές σε απαραίτητα λιπαρά οξέα ΕΡΑ και DHA, δηλαδή εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA). Τα παρόντα ω-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τις ευεργετικές επιδράσεις τους στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης στο αίμα.
Στις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητές της συμβάλει και η υψηλή περιεκτικότητά της στην βιταμίνη Β12, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στο να διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα ομοκυστείνης, η οποία φαίνεται να συμβάλλει στην αθηροσκληρυντική διαδικασία των αγγείων.
Επίσης, αποτελεί μια πλούσια πηγή βιταμίνης D, η οποία πέρα από τα πλήρως τεκμηριωμένα οφέλη της στην υγεία των οστών φαίνεται να έχει και ποικίλα άλλα οφέλη όπως στην πρόληψη του καρκίνου. Τέλος, η σαρδέλα αποτελεί μια άριστη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, την οποία χρειάζεται ο οργανισμός μας για να συνθέσει και να ανανεώσει τις πρωτεΐνες των ιστών του, καθώς και άλλες πρωτεΐνες που επιτελούν σημαντικούς ρόλους.
Η σαρδέλα αποτελεί μια φτηνή και συνάμα υψηλής διατροφικής αξίας επιλογή, η οποία μπορεί να έχει θέση στο παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr